Tue. May 21st, 2024
2012 zohar

2012 godina je istaknuta kao godina apokalipse i po svetkoj jevrejskoj knjizi Zohar kao i, navodno, prema majanskim proročanstvima. Što je od svega ostalo, od svih tih proročanstava do danas? Ništa. 2012 godina je došla i prošla, a proricanje o smaku svijeta je bilo pogrešno. Shvaćanje proročanstava doslovno dovodi do pogreših, promašenih zaključaka i predviđanja budućnosti. Mnogi su se pozvali na Svetu knjigu Zohar kao potvrdu predviđanja apokalipse 2012 godine.

 Što je Zohar?

Zohar, što u prijevodu znači SJAJ, je jedna od najvažnijih knjiga Kabale i bavi se temeljnim pitanjima čovjek i univerzuma. Najvažnija je knjiga srednjovjekovne mistike. Autor je Moše de Leon 1240 rođen, umro 1305, kako se pretpostavlja.

Hebrejska sveta knjiga Zohar ima šifriranu vremensku crtu koja se proteže od godine 60-73, pa u 6. tisućljeću. Godina 2012. odgovara židovskim godinama 5772-5773, koje su naravno u 6. tisućljeću. Zoharov vremenski slijed uključuje nekoliko kritičnih stavki u dolasku kraja svijeta.

Važniji od odgovarajućih godina, Zoharov vremenski slijed poučava određeni proces otkrivenja mesijanskog otkupljenja koje slijedi. Uključuje kabalističke principe. Zoharov vremenski slijed doseže vrhunac u godinama 5772/5773 kada se narodi svijeta okupljaju protiv naroda Izraela kako bi ga odbacili. To je jedno od proročanstava ove knjige.

Proročanstva iz knjige Zohar sadrže mistične tajne i ne treba ih shvatiti previše doslovno. Drugo, važno je načelo u Kabali da se bilo koji koncept može manifestirati u mislima, govoru ili djelima. 

Kao što je važno napomenuti da se olako ne smiju tumačiti riječi, osobito iz svetih knjiga. Nije isto predviđati budućnost po datumu rođenja, tj. po horoskopu i neprofesionalno se prihvaćati božanskih proročanstava te ih većinom pogrešno tumačiti i tako zavaravati.

By