Fri. Jul 12th, 2024
mjesec planet

Mjesec planet usko vezan za ženski svijet, promjenjiv, nestalan, nepuzdan, predstavlja naše nagone, podsvjesno, naše emocije i usku vezanost za prošlost. Njegov dom je Rak, tamo gdje se najbolje osjeća, a njegov najgori položaj je kada je u Jarcu gdje nastupa hladnoća, strahovi te iracionalan pogled na stvarnost.
Na Mjesečevom nivou smo dijete koje ima svoje potrebe, on sve memorira pa su te potrebe većinom vezane za nešto što u prošlosti nismo dobili, nešto što nije završilo onako kako smo htjeli, i zato podsvjesno tražimo i ponavljamo iste situacije samo kako bi ovaj put kraj bio drugačiji, želimo sretan kraj. Na svjesnoj razini ne znamo zašto tražimo to što tražimo, mi smo u cjelosti nesvjesni i precizno fokusirani na naše težnje. Imaginacije i iluzije. Bitno je koliko se ugodno osjećamo a ne koliko su iluzije u svojoj biti zapravo nestvarne. U znaku Raka zato se Mjesec i osjeća najbolje jer Rak je emotivan, orjentiran na obitelj, vezan, subjektivan, jednostavno odbija da odraste. Sve doživljava osobno a najbitnija je emocionalna sigurnost. Vrlo se teško odvajaju od prošlosti i skloni su čak i emotivnoj manipulaciji kako bi se njihove želje zadovoljile, što upućuje na jedno klasično majčinsko ponašanje koje naravno ne isključuje pozitivne osobine kao što su briga (u ovom slučaju pretjerana), intuicija, pomaganje, suosjećanje i izražavanje dubokih osjećaja.
Znak u kojem je Mjesec u našoj natalnoj karti predstavlja sadržaj koji treba biti prisutan u našem životu jer s tim sadržajem trebamo nešto riješiti i zato je on vrlo važan u astrologiji kao planet, pored ostalih planeta.
On je egzaltiran u Biku što je također jedno pouzdano i stabilno mjesto no egzaltacija uvijek donosi mogućnosti krajnosti, kako dobrih, tako i loših pa se Bikovima vrlo lako može dogoditi da žive u strahu da će nečega biti nedovoljno (obično je to novac odnosno materijalna egzistencija).
Ljudi kojima je Mjesec u znaku Jarca obično su u djetinjstvu doživjeli majku kao hladno biće te nisu imali njenu brigu, potporu i emocionalnu utjehu što u kasnijoj dobi rezultira postizanje sigurnosti putem drugih stvari, takve osobe je stječu postizanjem statusa, ugleda, karijere. Oni su poslovni, odgovorni, oprezni a to nije ono što Mjesec voli stoga se Mjesec u jarcu smatra u izgonu, kao nešto potpuno suprotno od onoga čemu on teži. Mrzovolja, hladnoća i usmjerenje na postizanje cilja sjenke su znaka Jarca. To je u osnovi odbačeno dijete na Mjesečevom nivou. Izgon sam po sebi ne mora biti loš, no kad imamo takav položaj planete u karti poželjno je da nešto radimo drugačije od očekivanog te tako steknemo ono za čim težimo, poželjno je da budemo originalni iako je to mnogo teži put ali jedini efikasan ako je planet u izgonu. Mjesečevi su problemi vrlo osjetljive prirode te je vrlo bitno da znamo gdje nam stoji taj Mjesec da bi znali kako se ponašati i na što obratiti pažnju.

By