Tue. May 21st, 2024
merkur planete

Merkur  je retrogradan. Hoda unazad. Sa njim i mi. Nije to nužno loše. Ne možemo neku krivu odluku opravdavati retrogradnim Merkurom.
Astrologija objašnjava što objedinjuje simbol planeta Merkur? Prvenstveno, on je vezan uz um. Um se povezuje s našom dušom i određuje naš način komunikacije sa svijetom. On nam govori o našoj sposobnosti logičnog promišljanja. Brzine shvaćanja. Kretanja kroz sve što osjetimo našim osjetilima. Način na koji pohranjujemo informacije te ih širimo dalje. Mudrost u reakcijama na vanjske okolnosti i ono što nam se servira tretmanom drugih ljudi prema nama. U kući u kojoj nam se Merkur nalazi u natalu važno je se izraziti. Ukoliko ne zadovoljimo tu potrebu skloni smo živčanosti, besciljnosti, gubimo volju i fokus. Tokom Merkurovog hoda unazad sve to još može bit prilično pojačano pa smo skloni kupiti nešto skupo što nam ustvari ne treba, potpisati pogrešan dokument, udariti u auto ispred nas jer smo nedovoljno fokusirani ili nam jednostavno ide na živce.
Logično je nekako da se Merkur najbolje osjeća u Blizancima u pogledu horoskopa. Oni žele znanje, različitost, imaju potrebu za stalnim protokom informacija. Njihov je um živ, katkad i previše, ali zbog toga imaju sreću da se brzo prilagode, snađu u nepoznatim situacijama, shvate novu informaciju mnogo brže od drugih, doimaju se bistriji, spretniji. Mogli bi reći da je to tako jer im previše ne smetaju emocije pa um stigne brzo procesuirati neku informaciju. Ne može se reći da baš nikako nemaju emocija, ali definitivno imaju problem s njima. Zato ih mnogi doživljavaju površnima, pretjerano promjenjivima, nemirnima..u biti ljudima na koje se baš i ne može računat.

merkur
Iako planeti imaju dom u principu u jednom znaku, Merkur po nekim gledištima također ima dom i u Djevici. Također logično. Praktične i poduzetne Djevice, bez previše iluzija, s obe noge čvrsto na zemlji, perfekcioniste i analitičari. To je ono što voli Merkur.
Međutim, ono što ne voli upravo je Strijelac u kojem sada hoda retrogradno. Zašto? Strijelac teži idealima. On stvara svoju pravdu pa onda od te samostvorene pravde dalje stvara principe i koncepte. Dakle, nije realan. On stvara svoja značenja te ih uzima kao objektivna. Moglo bi se reći da osmišljava zakone onako kako njemu odgovara te samim time nije u kontaktu sa činjenicama. On uvjeri sebe da će sve biti dobro i onda ulazi u velike rizike (što baš u ovom periodu nikako nije preporučljivo). Ne zna komunicirati već se samo fizički udalji što dalje stvara cijeli lanac nesporazuma i loših posljedica.
Ribe isto nisu ugodan dom Merkuru i to je očekivano. One žive na granici materijalne stvarnosti, previše vjeruju, a premalo misle i provjeravaju. Nema previše analitičkog uma koji je stup Merkura. Sramežljive, nepraktične, melankolične – odlike Riba koje i nisu za neku pohvalu pa stoga nije čudno da se ovdje nalaze u izgonu.
Kretanje Merkura unazad nije nešto čega se treba bojati. Možda se radije malo povući iz vanjskog svijeta, nastojati ostati prisutan, izbjegavati svađe koje se poslije ispostave sve samo ne korisne, te posvetiti vrijeme sebi i stvarima u kojima se opuštamo i uživamo. U vanjskoj okolini obratiti pažnju na suosjećanje, a ne osuđivanje koje nas naposljetku samo može dovesti u nekakvu dramu zbog koje ćemo mrziti sami sebe. Nema potrebe biti živčan. To ništa neće promijeniti. Pustiti stvari da budu kakve jesu. U miru. Možda nećemo biti sretni ako zaglavimo u velikoj prometnoj gužvi a baš se žurimo negdje, ali možemo ostati mirni. To je ono što mi kontroliramo.

By