Fri. Jul 12th, 2024
obješeni čovjek

Obješeni čovjek, tarot karta Velike arkane, jedna je od mističnijih karata u tarot špilu. Najraširenije tumačenje jeste – neizvjesnost, čekanje, strpljenje, neodlučnost.
Jednostavna je to karta, a ipak nezgodna za tumačenje. Proturječi sebi na bezbroj načina. Obješeni čovjek uznemirava jer simbolizira sudaranje i djelovanje suprotnosti u našim životima. Paradoks je nešto što se čini kontradiktornim, a opet istinitim. Obješeni nam iznosi određene istine, ali one se kriju u svojim suprotnostima. Glavna lekcija obješenog je da “kontroliramo” puštajući – “pobjeđujemo” predajući se. Lik na karti 12 učinio je krajnju predaju – umrijeti u vlastitim mukama, ali ne doslovno već simbolično jer ova karta nema nikakve veze sa smrti u tarot čitanju. Viseći čovjek na slici se žrtvovao, ali je izašao kao pobjednik. Obješeni nam također govori da možemo “ići naprijed” stojeći mirno u strpljivom iščekivanju trenutka za akciju. Obustavljanjem vremena možemo imati svo vrijeme na svijetu. U čitanjima nas obješeni podsjeća da najbolji pristup problemu nije uvijek najočitiji. Kad nekome najviše želimo nametnuti svoju volju, tada bismo trebali prvo otpustiti otpor i zaustaviti borbu. Kad najviše želimo imati svoj put, tada bismo se trebali žrtvovati. Kada najviše želimo djelovati, tada bismo trebali pričekati.

Obrnuto okrenuta
Okrenuta naopačke znači promjene za koje još nismo spremni. Dvoumljenje, sumnje, nepovjerenje u sebe, ali i u one do kojih nam je stalo. Nestalnost i česte promjene mišljenja koje druge ljude koji su s nama u odnosu mogu dovesti do pogrešnog shvatanja naših namjera i našeg karaktera, a također i do potpunog gubitka povjerenja.
Kao i za sve druge tarot karte vrlo je važno u kojoj kombinaciji se otvori obješeni čovjek, a osobito kada se pokaže naopačke.

Tarot karte koje se ne slažu s obješenim čovjekom ili su na neki način u suprotnosti kada su direktno povezane su sljedeće:

Sedmica štapova
Desetka štapova
Četiri Pentakla – držanje, kontrola
Čarobnjak ili veliki mag
Kočija

Možemo li ovu kartu označiti kao dobru ili lošu?
I jedno i drugo, ali ipak ide više na pozitivno osobito kada se otvori uspravna. U većini tarot špilova slika pokazuje čovjeka koji se nogom objesio o drvo i ostavlja dojam da se njiše. No ako bolje pogledate to nije nikakva strašna slika, jer ruka čovjeka su opušteno iznad glave kao da odmara tako da slikoviti simbol doslovno zbunjuje.
Nosi broj 12 koji zapravo predstavlja autoritet i savršenstvo. Ovaj broj također može predstavljati religiju općenito kao i simbol vladavine, božanske, a ne ljudske.

By