Fri. Jul 12th, 2024
astrološke kuće

 

Astrološke kuće su komliciraniji dio astrologije za one koji se ne bavi tim područjem te im je često malo teže shvatiti povezanost kuća i zodijaka te kuća i planeta. Međutim, izuzetnu važnost kuća ne može se nikako zanemariti pri astrološkim predviđanjima i analizama na koju god stranu da okrenemo.
Kratki pregled:
Kuće u astrologiji imaju zanimljiv i dug put kor povijest. Ideja kuća je jednostavna – računajući od vrha ascendenta (stupanj zodijaka koji se upravo diže prema istočnom horizontu u trenutku rođenja), nebo je podijeljeno na dvanaest imaginarnih dijelova. U tom smislu kuće su poput znakova zodijaka, razlika je u tome što kuće nisu statične. Oni su usklađeni sa Zemljinom rotacijom i naprave potpunu revoluciju u dvadeset i četiri sata. Kontroverzni dio koncepta kuća uvelike duguje činjenici da ne postoji opći dogovor o tome koji sustav podjele koristiti za najbolje rezultate. Čini se da se astrolozi slažu oko značaja pojedinih kuća, iako neki stavljaju manji naglasak na kuće nego na horoskopske znakove i aspekte.

Astrološke kuće
Ipak, problem podjele kuća i dalje postoji. Najlakše rješenje je da svaka kuća bude jednake veličine (kao na gornjoj slici) – što nije iznenađujuće poznato kao sustav jednakih kuća. Iako je intuitivno zdrava, ova je strategija astronomski upitna i vrlo mali broj praktičara prihvaća je u potpunosti. Drugi sustavi podjele oslanjaju se na različite kriterije podjele, više se držeći varijacija geografije i vremena. U konačnici, stvar je osobnih shvaćanja – za ono što se čini da funkcionira i za ono što se čini kao najvjerojatnija teorija podjele. U većini slučajeva pomak je relativno mali – niti jedan rasprostranjeni kućni sustav neće postaviti određenu kuću potpuno suprotno od drugog sustava.

Trebate biti svjesni da kuće ne utječu na planete koji ih zauzimaju na isti način kao znakovi zodijaka. Kuće uglavnom pokazuju gdje će se vjerojatno manifestirati stavovi, aktivnosti i određena energija koju predstavlja planet. Kuće također dobivaju značenje svojim smještajem u zodijaku. Svaka kuća ima vladajući planet koji je dominanatan i ima svoje posebno značenje.
12 kuća u astrologiji zahtijeva posebno objašnjenje te analizu dok je ovo samo kratki pogled na njihovo značenje kao sažeta definicija.

By