Sat. Feb 24th, 2024
sudbina

Kako nas sudbina određuje tako i živimo – to je vjerovanje mnogih.

Sudbina se oduvijek gleda kao nešto nepromjenjivo, nešto što nam je viša sila namijenila, te da na to ne možemo utjecati. S druge strane su oni koji kažu da se sudbina može “uzeti u svoje ruke” i da se njome može upravljati. Ipak, stara vjerovanja su se zadržala do danas, pa tako, uvijek kada se nešto neželjeno dogodi krivimo upravo sudbinu, dižemo ruke ka nebesima i pitamo se:

Zašto baš ja?

Da li sudbina doista postoji ili se sve događa po zakonima uzroka i posljedice, bez posredstva više sile? Ako uzmemo za primjer alkoholiziranog vozača koji doživi prometnu nezgodu, da li je to njegova sudbina ili je nezgoda posljedica njegovo pijanstvo? Odgovor se nameće sam po sebi. Međutim, ako nam se u životu događaju stvari kojima nikako ne možemo otkriti uzrok, a događaju se često ili jednokratno u smislu nekog velikog šoka i slično, što onda reći. Ljudi se često obraćaju vidovnjacima ili tarot majstorima, pa i astrolozima da bi saznali što se s njima događa, zašto im se nešto događa i da li mogu zaustaviti ono što se čini nezaustavljivo. Kako je ljubav jedan od najvažnijih segmenata našeg života, tako se upravo za ljubavnu sreću ili nesreću pitamo da li je to naša sudbina, da li je voljena osoba koja nas je, na primjer, ostavila učinila to zato što nam je sudbinski određeno da tako bude. Da li je sudbinski događaj kada majka ostavi svoju djecu? Kada nas netko konstantno vara? To su pitanja na koja mogu odgovoriti mediji koji na različite načine mogu vidjeti što je posrijedi i što se može učiniti po tome pitanju. Jer znanost okreće glavu od same riječi SUDBINA i sličnih mističnih i okultnih senzacija koje svaki čovjek doživi bar jednom u svome životu. Stari narodi su čvrsto su vjerovali u sudbinu, a znamo kolika mudrost potječe od istih, koliko i danas učimo iz drevnih spisa koji govore o usudu i sudbini i sličnim misterijima što nam ih život nameće. Tako se za usud kaže da je vezan samo za dan rođenja i smrti, a za karmu da je posljedica onoga što smo činili u prošlim životima ili u ovom kojem sada jesmo. Religije na sudbinu gledaju kao na nešto što nam je bog odredio.

Filozof Seneka je dao svoje mišljenje:

“Sudbina vodi one koji na nju pristaju, a vuče one koji joj se protive.” Što bi značilo da je izvan svake kontrole ono što smatramo sudbinom, a s čime se mnogi nikako ne bi složili. I što zapravo znamo nakon svega? Znamo malo toga, ono u što vjerujemo naše je znanje, pa se to odnosi i na razna vjerovanja o sudbini.

 

By