Tue. May 21st, 2024
JUPITER

Kako i kod koga pozicioniran u natalu, Jupiter se smatra najvećim dobročiniteljem od planeta, no također i najvećim zlotvorom u nekoj drugoj krajnosti. U području gdje se nalazi ovaj zanimljiv planet tražimo uvijek najveći rast, najveće širenje, uvlačimo se u razne životne filozofije, razglabamo, vizualiziramo, perspektiva je široka i daje nam prostor koji nam je potreban da bi određene vizije zasjale u punom sjaju, pa čak i onda kad su samo u mašti. Vezan za optimizam, kod njega nema prepreka na putu, čak i kada ima, on jednostavno vjeruje da privlači sretne okolnosti i u svakoj osobnoj i globalnoj priči traga za smislom i svrhom, ne troši vrijeme na trivijalne stvari. Svoj dom nalazi prvenstveno u Strijelcu koji kroz Jupiter ima mogućnost filozofiranja, obzirom da je glavna Strijelčeva motivacija potraga za smislom i težnja idealima. On od pravde stvara svoje koncepte i principe te živi po njima kao što i motivira i vodi druge da također žive po njima mada to zna nekad biti vrlo opasno jer Strijelac u pravilu osmišljava zakone kako njemu odgovara i kako ide u njegovu korist a ne na bazi pravde. Sklon stalnom kretanju ovaj znak jako odgovara Jupiteru no s druge strane i Ribe imaju domicil u njemu na jedan drugi način, a to je put inspiracije, umjetnosti i ljubavi. Ribe koje također žude za idealom, uvijek imaju nešto u što čvrsto vjeruju, pa se dešava da dolaze do granice materijalne stvarnosti i doslovno žele da napuste ovo tijelo u kojem se osjećaju tako ograničeni i zatvoreni.
Egzaltiran u Raku, dobro se snalazi kroz blagodati preko obitelji te daje sigurnost na nivou emocija. U izgonu je svakako Djevica koja sve provjerava i u sve sumnja te se Jupiter na taj način ne može nikako širiti, što je njegova glavna zadaća. Pad se nalazi u Jarcu s obzirom na to da je Jarac sklon svakodnevnim stvarima i zoni komfora, a Jupiter, kao što smo shvatili već, to nikako ne voli.
Trenutno se nalazimo u periodu kada Jupiter hoda retrogradno. Zaranjamo u svoje mračnije strane i imamo hrabrost za to. Spremni smo vratiti, osvijestit, obrazložit, ponovno osjetiti patnju pa tek onda pustiti. Zato Jupiter u svom retrogradnom hodu nudi brojne mogućnosti da izvadimo ono što smo potisnuli kad je bilo previše bolno jer sada smo svakako jači da to nadvladamo i ostavimo iza sebe. Skoro do sredine sedmog mjeseca biti će retrogradan stoga imamo vremena da nakon toga krenemo naprijed bez nepotrebne prtljage.

By