Tue. May 21st, 2024
keltski horoskop

Horoskop prema drvećima u astrologiji postoji jedan od najzanimljivijih horoskopa, a to je keltski horoskop. Poseban je te se razlikuje od drugih horoskopa drevnih naroda.

BOR (19.- 29.02. i 24. 08.- 2.09.)
(Izuzetnost)

U zemljama Dalekog istoka bor (Pinus nigra, Pinus sylvestris) najčešće simbolizira životnu snagu, nepokolebljivost i besmrtnost, a borove sjemenke, iglice i smola, prema predanjima, predstavljaju hranu taoističkih besmrtnika. Od njih im, navodno, tijelo postaje tako lagano da mogu poletjeti. U Kini bor sačinjava trijadu s gljivom i ždralom, ili i s bambusom i šljivom. U umjetnosti se pojavljuje kao simbol životne snage a jednako važnu ulogu ima i u ikonografiji Zapada. Zaspati u sjenci bora, vjeruje se, nije dobro, jer u njegovoj sjenci živi nezdrava vlaga. Sanjati borovinu – radost i veselje. Istovremeno, borove su se iglice smatrale izvanrednim sredstvom protiv demonskih sila. Ako se borova smola cijedi niz drvo i pada na zemlju od nje će, vjeruje se, za tisuću godina izrasti čudesna gljiva fu-ling od koje se spravlja eliksir vječne mladosti. Osobe koje bi pokisle ispod bora, noću bi imale košmarne snove.

Osobe rođene u znaku Bora, od djetinjstva vole savršenstvo i red, te često stavljaju dužnost prije užitka. Te osobine, uz svijest o fizičkoj snazi, uzrok su što te osobe gaje dubok prijezir za kompromise, a nisu baš ni zainteresirane za patnje ljudi oko sebe. Radi se o inteligentnim, ali većinom neumoljivim osobama koje provode svoje poslovanje, ljubav, karijeru, bez pristanka na neuspjeh. U ovakvom burnom životu Bor si stvara samo jedan mali prolaz za ljubav: vatra strasti obuzima Bor i u njemu budi osjećaje koji su vrlo jaki. Antipatična sklonost perfekcionizmu koja je prisutna kod Borova može se ispraviti zahvaljujući osjećajima koji se nakupljaju tijekom godina. Borovi su veoma izdržljivi, znaju kako učiniti život ugodnim, vrlo aktivni, brzo se zaljubljuju, ali isto tako brzo gube zainteresiranost, brzo odustaju, mnogo mijenjaju dok ne nađu idealnog partnera kojem vjeruju.

Zaključno, drevni bi zvjezdoznalci rekli da volite skladan život, prijatno društvo i da ste veoma izdržljivi. Vi gotovo intuitivno znate kako svoj život da učinite prijatnim i zanimljivim; vrlo ste aktivni i niste izvještaćeni; dobar ste, odan i povjerljiv pratitelj; vrlo se brzo zaljubljujete ali jednako tako brzo gubite interes i brzo odustajete; spremni ste često da mijenjate simpatije sve dok, konačno, ne nađete idealnog partnera kojeg volite i kome vjerujete; pouzdani ste, istinoljubivi i praktični.

BREZA (24.06.)
(Inspiracija)

Po Knjizi tajni breza (Betula pendula) je sveto drvo Sibira, vrata neba i izlaz iz svemira. Ona istjeruje zle duhove i štiti od vještica. Simbolizira proljeće, bezbrižnost i razigrane djevojke. Svadbene baklje od breze donose mladencima sreću. Vjeruje se da dobre vile žive u brezovim krošnjama i da njegovo lišće koriste u svojoj magiji. Žene su se nadale da će, pijući i umivajući se s brezovim sokom, postati ljepše i plodnije. U narodnoj medicini čaj od lišća breze služi kao dobar stimulans za izmokravanje. Ko u krevetu drži brezovu metlu navodno će se osloboditi neugodnih bolova u listovima. Ako brezi u jesen kasno otpadne lišće, za očekivati je da će zima biti duga i vrlo hladna.

Rođeni u je znaku Breze, pod utjecajem sunca u zenitu, baštine otvoreni i kreativni nagon. Znaju cijeniti radosti koje donosi obitelj i dom, rafinirani su, ali u isto vrijeme neumorni putnici. Breze izazivaju poštovanje, a mogu biti i od velike pomoći okolini radi svoje duboke inteligencije. Vole zagonetke, rebuse, poteškoće i zahvaljujući njihovoj sposobnosti prihvaćanja svake pojedine sitnice u životu, uvijek su u mogućnosti prihvatiti sve grubosti svakodnevnog života. Ponekad, naročito u mladosti, postaju pomalo neugodni radi svoje pretjerane revnosti, no sazrijevajući kontroliraju svoja ponašanje posebno kada u susretima s Jabukama. Breza se raduje životu, atraktivna je, elegantna, ljubazna, ne voli ništa što je pretjerano, ne podnosi vulgarnost, voli život u prirodi i miru, prilično je uobražena, nedovoljno ambiciozna, zna napraviti mirnu, zadovoljnu atmosferu.Unatoč što su Breze malo pretjerano cinične to ih čini vrlo upornim i voljnim pomoći drugima. Uz pomoć nekog tko je jako uravnotežen kao što je Brijest, i tko zna kako napraviti ugodnim njihovo društvo, Breza je u stanju uistinu voljeti iskreno.

Vi ste rođeni da živite u harmoniji i životnom skladu, daleko od stresnih situacija. Ne volite vrtloge života, a kaos i neizvjesnost vas čine krajnje nespokojnim i nesigurnim. Nikad ne gubite nadu i radujete se životu poput proljetnog cvijeta. Oni koji vas bolje poznaju smatraju da ste atraktivni i poželjni; ne volite ništa što je pretjerano; diskretni ste, odani, elegantni, ljubazni i zadovoljni; ne podnosite vulgarnosti i anarhiju; volite život u prirodi i miru; nedovoljno ste ambiciozni, a u ljubavi niste dovoljno strastveni. Ipak, znate biti poprilično uobraženi i nepristupačni.

BRIJEST (12.- 24.01. i 15.- 25.07.)
(Plemenitost)

Brijest je drvo povjerenja. A što kaže Knjiga tajni…BRIJEST (Ulmus campestris L.) raste u nizinskim šumama pored rijeka, ali i u brdima. Poznat je kao plemenito drvo na kome se odmaraju vile i kome se ne smiju približiti zli duhovi. Brijest se smatra svetim drvetom i zabranjeno ga je posjeći, a onog ko to učini, vjeruje se, da će pratiti zla kob. Stoka koja prođe ispod krošnje brijesta, neće se razboljeti. Vjeruje se da jednom godišnje stogodišnji brijest “roni suze” i da tada pretkazuje sveopću nesreću.

Konformista na način da je gotovo drag, osoba rođena u znaku Brijesta izaziva divljenje i ubire simpatije svih koji se nalaze u njegovoj blizini. Njegova moralnost, međutim, sprječava ga da iskoristi do kraja tu naklonost. Iskrenost i velikodušnost Brijesta su odlične za smirivanje konfuzije znakova koji su daleko više introspektivni, kao što su vrba i topola. Brijest ima veliko povjerenje u ljudsku prirodu, te je stoga uvijek je u potrazi za pravdom. No, previše često ostaje razočaran lošim iskustvom. U zrelosti, osobe rođene pod ovim znakom mogu biti u opasnosti od gubljenja svoje fine kvalitete sanjara pod težinom negativne strane života. Brijest voli biti vođa, ali ne i pripadati nekome, plemenit je i širokogrudan s velikim smislom za humor. Raskoši Smokve ili Masline, Brijestovi se često boje. No, trebali bi im pristupiti s povjerenjem. Naime, autoritet tih znakova mogao bi pomoći jednostavnim i pomalo naivnim Brijestovima da postanu malo realističniji.

Priroda vas je nagradila dobrim izgledom, oblačite se ukusno i elegantno, uvijek kažete glasno što vam ne odgovara; naginjete tome da ne opraštate tuđe propuste i greške; veseli ste, vjerni ste i iskreni u ljubavi i u braku; vrlo rado donosite odluke za druge; plemeniti ste i širokogrudi; posjedujete veliki smisao za humor i vrlo ste praktični.

BUKVA (22.12.)
(Kreativnost)

Prvi simbol godišnjeg ciklusa koji počinje vladavinom zime u znaku je dugovječnosti i vladavine Bukve. U Knjizi tajni, prema grčkoj mitologiji, bukva je posvećena vrhovnom bogu – Zeusu. Postoji vjerovanje da se za vrijeme nevremena i grmljavine najsigurnije skloniti ispod bukovih krošanja, jer za razliku od hrastova i lipa, u bukova stabla munja i grom, navodno, nikada ne udaraju! U našim krajevima postoji vjerovanje da se na zelenim bukovim grančicama rađaju vile. Tu ih majka prvi put povije u zeleno lišće.

Rođeni u znaku Bukve su odlični govornici, a također imaju i veliki kapacitet memorije. Prepoznati su kao odlični govornici, uvijek uzbudljivi i zanimljivi, i stoga je dobro da njihovo zanimanje bude vezano za umjetnost govorenja. U stanju su koristiti svoju inteligenciju gospodarski i praktično, ali se i rijetko odlučuju za metafizička i idealistička istraživanja; nisu samo vezani za aktivnosti grupe kojoj pripadaju. Bukva ima izraženo dobar ukus, brine se oko svog izgleda, materijalista je, dobro si organizira život i karijeru, dobar je voda, ne poduzima nepotrebne rizike, veličanstveni je životni partner. Osobama rođenima u znaku Vrbe i Brijesta, Bukva izgleda bezosjećajno i pomalo sebično, ali je zato njihovo društvo ugodno za Jelu i Brezu, koji je na svoj način pretvaraju u nekog tko ima nadahnuće i maštovitost.

Vaš životni moto je – život bez stege. Rođeni ste sa prefinjenim i istančanim osjećajem za lijepo i ukusno. Bez obzira koliko lijepo i elegantno djelujete, vi ste uvijek zabrinuti za svoj izgled. Po prirodi ste materijalista i zbog toga znate dobro organizirati svoj život. Karijera vam je uvijek u prvom planu, ekonomični ste i uspješni ukoliko ste na rukovodećem radnom mjestu. Nikad ne ulazite u nepotrebne rizike i sukobe. Astrolozi smatraju da ste veličanstveni kao životni partner. Uvijek vodite računa da ostanete fit, lako se odlučujete za dijete, volite sport i život u skladu s prirodom.

keltski horoskop

CEDAR (14. – 23.08. i 09.- 18.02.)
(Sigurnost)

Cedar je drvo kraljeva. Osobe cedrovi vole luksuz i dobrog su zdravlja. Samouvjereni su, odlučni su i talentirani. Rado preuzimaju na sebe zadatke i odgovornost, jer vjeruju u sebe. Neuspjesi ih ne mogu obeshrabriti. Međutim, postaju nestrpljivi kada se njihove ideje ne realiziraju. U nekim situacijama su vrlo nametljivi i arogantni, pa nije čudo ako neki prema njima osjećaju netrpeljivost. Česta brzopletost i nepromišljeno donošenje zaključaka ih dovodi do pogrešnih izbora.

Rođeni pod ovim horoskopskim znakom vode često neobičan i čaroban život i ostaju urezani u memoriju od onih koji žive pokraj njih. Cedar nikada ne zaboravlja prva otkrića, prve pustolovne, prve proboje, prve prijestupe. Rođeni u ovom znaku vole briljirati u društvu i često troše svoju energiju na to da ih netko primijeti. Oni su zakleti neprijatelji dosade i često, ako nisu u prilici pronaći vlastiti put u kazalište ili kao pjevači, bave se aktivnostima koje zahtijevaju kreativnost i maštovitost. Oni su inteligentni i pomalo obijesni, ali moraju biti oprezni da ne padnu pod utjecaj drugih, naročito da se ne umiješaju u “igre” koje ne razumiju. Obično su jako lijepi, znaju se urediti, vole luksuz, nisu sramežljivi, pokazuju tendenciju da na druge gledaju s visine, samouvjereni, sposobni donositi brze odluke. Na njihovu sreću, često im se događaju dobre stvari tako da njihove ludosti gotovo nikada ne završavaju negativno. Cedrovi su često fascinirane Borovima i Hrastovima, ali samo ohrabrujuća mirnoća Jasena može uravnotežiti njihove nemirne misli. U ljubavi su veliki optimisti koji su spremni i do kraja života čekati pravu ljubav.

Zaključno: mnogi smatraju da ste privlačna i društvena osoba; volite sve što je lijepo i luksuzno; dobrog ste i stabilnog zdravlja; mnogi će vas ogovarati što pokazujete sklonost da na druge gledate s visine; samouvjereni ste i odlučni, nestrpljivi i otvoreni; volite utjecati na druge i dijeliti im prijateljske savjete; talenatirani ste i sposobni da donosite brze (ponekad i prenagle) odluke; optimisti ste i spremni da čekate na pravu ljubav.

ČEMPRES (25.01.- 03.02. i 26.07.- 04.08.)
(Vjernost)

Čempres, sa svojim uvijek-zelenim kaputom oduvijek je bio simbol dugovječnosti. Čempres je drvo besmrtnosti. Prema grčkoj antičkoj legendi, mladi Cypruss se brinuo o svom jelenu s jako puno ljubavi, no nesrećom ga je ubo svojim kopljem i jelen je uginuo. Cypruss je molio Apolona da mu dopusti vječno oplakivanje svog jelena i stoga je mladi čovjek postao čempres, simbol tuge i vječitog života. Čempres se također povezuje sa smrću i podzemljem zbog svojstva da ako ga se svega malo ozlijedi više se ne može regenerirati.

Osoba rođena u ovom znaku jaka je i čvrsta poput čempresa. Kroz život ide smjelo, ali izbjegava samoću. Uvijek je u potrazi za novim znanjima i saznanjima. Rođeni u tom znaku ostare diskretno, bez pretjerane muke. Čempres je tolerantan, često zanemaruje vlastite poslove i posvećuje se nesebično drugima. To ima ponekad za cijenu da se ne brine dostatno cak i za vlastito zdravlje. Srčan i jednostavan, Čempres je u mogućnosti komunicirati s ljudima kao s glavnim snagama prirode. Pri tom kao “instinkt” uključuje vjetar, vodu i ostale “znakove” koje nalazi na zemlji. Drevni astrolozi tvrde da te osobe uzimaju sve što im život pruža; obično su zadovoljni i optimisti, nerijetko lakomi za novcem i priznanjima; mrze usamljenost i život u sjenci; strastveni su ljubavnici i ljubavnice kojima nikada nije dosta; vjerni u braku, tašti i uvredljivi, pedantni i bezbrižni.

Za Čempresa je prijateljstvo pravi kult, a posjeduje i mogućnost stvaranja dobrog raspoloženje, te potrebu za dobrim društvom. Na zadovoljstvo svih prisutnih Čempres je neophodan u društvu. Čak i većina “mrguda” među Čempresima mogu biti voljeni. U mladosti često pokušavaju letjeti vlastitim krilima i pronaći pravu autonomiju. Čempres može mirno provesti svoj životni vijek uz Brezu ili Maslinu, dok društvo Bukve i Brijesta nije prikladno.

GRAB (04.- 13.06. i 02.- 11.12.)
(Dobar ukus)

Od antičkih vremena bijelo drvo Graba bilo je korišteno za izgradnju kola, kuće, hramova. Zaključak je da se kao simbol transporta i korisnosti, osobe rođene u ovom znaku odlični trgovci i putnici.

Grabovi vole fešte, vole primati darove, biti pozivani, ali na kraju, nažalost, ispadnu pomalo površni i introspektivni. Tijekom mladosti imaju tendenciju da ne budu prisni ni komunikativni, no s vremenom se razvija njihova potreba za lijepom i elegantnim. Ta potreba služi zadovoljavanju svih osjetila. Ono što ne potroše na osjećajima, iskoriste za istraživanja radnih ambicija. Rođeni u znaku Graba, usprkos što na prvi pogled izgledaju kao da se ponašaju razmetljivo, mogu s vremenom i s godinama sazrijevanja napustiti traženje ljepote i pronaći neku ravnotežu u svojem sukobu sa svakodnevnim životom. Od velike pomoći ovom znaku koji se muci biti će Topola. Za osobe rođene u znaku Graba, ozbiljnost je temeljna vrijednost, povjerenje u navedene znakove je beskrajno, a ako se nastave ponašati jednostavno uvelike će se povećati simpatije drugih prema Grabu. Grab ima hladnu ljepotu, brine se o svom izgledu i kondiciji, ima dobar ukus, čini sebi život što je moguće ugodnijim, od partnera traži priznanje i prijateljstvo, sanja o neobičnim ljubavnicima, ne vjeruje skoro nikome, veoma je savjestan.

Vrlo ste racionalni i ostavljate utisak suzdržane i hladne ljepote. Puni ste energije i uvijek vodite računa o svom izgledu i kondiciji. Posjedujete istančan ukus, niste sebični iako smatrate da je potrebno činiti sve da bi sebi život učinili što je moguće prijatnijim. Obično vodite discipliniran život, volite red i ne vjerujete gotovo nikome. Rijetko ste zadovoljni svojim osjećanjima i uvijek ste nesigurni u svoje odluke. Sanjate o neobičnim ljubavima ali za njima ne tragate. Od partnera tražite priznanje i prijateljstvo.

HRAST (21.03.)
(Hrabrost)

Hrast je oduvijek priznavan kao simbol snage. Čvrst i postojan, predstavlja mjesto na kojem se sve snage prirode bude i obnavljaju. Po starim knjigama hrast je sveto drvo Druida. Kruna od hrastovog lišća davana je kao nagrada za spasenje tuđeg života i za pobjedu na Pitijskim igrama. Hebreji su ga smatrali božanskom prisutnošću na zemlji i zavjetnim drvetom, a kršćanske tradicije smatraju da je hrast simbol Isusa Krista kao snage u nevolji i kreposti u vjeri i vrlini. Zbog veličanstvenog izgleda, hrast je oduvijek pobuđivao strahopoštovanje, smatran je svetim drvetom u mnogim mitologijama, simbolizira dugovječnost, čvrstoću, moć i grandioznost i u duhovnom i u materijalnom smislu. Oboriti zdrav hrast vjerovalo se da donosi nesreću. Tko želi osnažiti svoju vitalnu energiju dovoljno je da zagrli hrastovo drvo. Vjeruje se da u šupljim hrastovim stablima svoj dom savijaju patuljci i vile, a to je navodno i najomiljenije sklonište vilinske nimfe Dryade, koja u hrastu spravlja ljubavne čarolije.

Rođeni pod znakom Hrasta inspiracija su za poštovanje i nadahnjuju nas na razmatranje. Najbolji darovi koje su Hrastovi dobili su njihova snaga i ustrajnost. Uživaju dijeliti s drugima sve, i zabavu i obaveze. Budući da se vrlo odani, te drže do date rijeci, da su autoriteti i jake osobe, ne uspijevaju uvijek živjeti svoju samostalnost na smiren način. Događa im se da su ponekad više depresivni radi izdanog povjerenja, nego ljubavnih jada. Rođeni u znaku Hrasta s godinama sazrijevaju, učeći blagost i razumijevanje kako prema drugima tako i prema sebi. Hrastovi su jaki i nezavisni, osjećajni, ne vole nikakve promjene, nogama su uvijek na zemlji, drže se činjenica, jednostavno ne razmišljaju već djeluju.

Većina drevnih astrologa smatra da su osobe rođene na ovaj dan robusne prirode – snažne, izdržljive, nezavisne, nepopustljive, ali ipak plemenite i osjećajne; konzervativne su i ne vole nikakve promjene; trezvene su i uvijek objema nogama čvrsto stoje na zemlji. Nisu maštovite i uvijek se drže krutih činjenica; jednostavni su i konkretni; ne filozofiraju već djeluju!

JABUKA (25. 06.- 4.07. i 23.12.- 01.01.)
(Ljubav)

U Knjizi tajni jabuka (Malus communis) ima višestruku simboliku: smatraju je jabukom koja je kriva za protjerivanje Adama i Eve iz Raja; jabukom razdora iz dramatične antičke legende; zlatnom jabukom, voćem besmrtnosti iz vrta Hesperida; jabukom iz “Pjesme nad pjesmama” koja simbolizira plodnost, ukus i miris Božije Riječi. U zlatnom dobu bila je zabranjeno voće. Neki jabuku – zbog pet krakova i pet sjemenki smještenih u njenom središtu – smatraju i simbolom slobode i spoznaje. Ipak, jabuka se najčešće smatrala simbolom ljubavi, plodnosti, mladenačke snage i ljepote. Tragajući za vodom života u Indiji, Aleksandar Veliki je navodno pronašao jabuke koje su životni vijek produžavale čak i do 400 godina! Dok promatramo impozantnu gradu Jabuke, njenu genijalnost, njenu jednostavnost postajemo i sami opušteni i zadovoljni.

Osobe rođene u znaku Jabuke, svima oko sebe odašilju poruku mira i spokoja, od koje i sami često imaju korist. Potraga za zadovoljstvom i radost postojanja su neka od najvažnijih obilježja koje nosi Jabuka. Rođeni u znaku Jabuke su usko povezani s erotičnošću i umjetnošću ljubavi. Najbolja osobina znaka je velikodušnost bez kalkulacija i strategija. Jabuka je karizmatična, dopadljiva i atraktivna, rado flertuje, avanturista je, čulna, uvijek zaljubljena, želi voljeti i želi biti voljena, vjerna, nježna, vrlo širokogrudna, živi za danas, bezbrižan je filozof sa snagom dobrog izlaganja. Iako je žeđ za znanjem temelj svih stremljenja, ljudi rođeni u znaku jabuke su ponekad u opasnosti da im upravo ta žeđ ponese dušu prema tuzi i bezvoljnosti. Općenito, previše su hedonisti da bi zadirali duboko u svoje istinske unutrašnje osjećaje. Otkrivaju nešto o sebi samo kroz procjenu drugih ljudi, iako je ta procjena cestu puta previše zahtjevna i nerealna. Osoba rođena u znaku Jabuke pokazuju karakteristike osjećajne duše, te uspiju pridobiti duše koje je potrebno tješiti, posebice osobe rođene u znaku Topole.

Vi ste od onih kojima se sve može oduzeti, ali ne i ambicija. Oni koji vas bolje poznaju za vas su spremni da kažu da ste jedna ljupka i poželjna osoba. Neobično ste atraktivni i krase vas mnoge uzvišene osobine: radujete se životu, ambiciozni ste, inteligentni, talentirani, pouzdani, impulsivni, poželjni… Volite uspjeh u životu i ne osvrćete se mnogo na kritike i smatrate ih proizvoljnim i suvišnim. Vaša emotivna strana života o vama govori da ste pouzdani partneri i vjerni ljubavnici. Iako vam nerijetko mozak vlada nad srcem, vi ljubavne i bračne veze shvaćate vrlo ozbiljno i niste skloni neizvjesnom ljubavnom avanturizmu. Kuća i porodica su ambijent u kome se najbolje osjećate.

JASEN (25. 05.- 03.06. i 22.11.- 01.12.)
(Ambicija)

Prema mnogim vjerovanjima, jasen je simbol čvrstoće, ali je u različitim krajevima svijeta dobijao i različite, često suprotne odlike: u skandinavskim zemljama jasen je simbol besmrtnosti i veze između triju razina Univerzuma; germanski narodi smatrali su ga stablom svijeta ispod čijih se grana prostire univerzum; na sjeveru Evrope on je simbol plodnosti, dok se među baltičkim narodima poistovjećuje s lakoumnim i priglupim osobama. Vjerovalo se da jasen nikad ne zna kada stiže proljeće, zbog toga dugo ostaje bez lišća. Stablo jasena štiti od negativnih vilinskih utjecaja; bobice jasena su se stavljale u kolijevku kako bi novorođenče bilo zaštićeno da ga vile ne otmu i zamijene – vilinskim djetetom.

Rođeni u znaku Jasena, smireni kakvi već jesu, uspijevaju biti ugodni i iritantni u isto vrijeme. Često se žele smatrati neizostavnima, a to se povezuje s antičkim uvjerenjima da je stablo jasena smatrano simbolom besmrtnosti. Pravi predstavnici Jasena, jedino ako se uspiju našaliti sa svojom sudbinom u pravom trenutku, postaju pozitivci. Vjeruju u ljude i u znakove prirode, i ne daju se zavesti od strane “čuda”. Jasen je vatrena pristalica pravde, ali je ciničan, taj dio svoj karaktera koristi za rješavanje svakodnevnih problema. Rođen u znaku Jasena smatraju da je dobro vladanje nešto sasvim normalno, ali ga se ipak nemaju obvezu pridržavati, te se u konačnici ne brinu o nekim društvenim konvencijama. “Non-chance” način na koji se egoistično ponašaju je ponešto omekšan njihovim velikodušnošću i izborom životnog stila. Jasen je neobično atraktivan, raduje se životu, impulzivan i poželjan, ne mari za kritiku, inteligentan, ambiciozan, voli se igrati sa sudbinom, vjeran je ljubavnik, ponekad mu mozak vlada na srcem, ali veze shvaća ozbiljno. Odluka da se povežu samo s jednim partnerom čini život Jasena čistim i spokojnim. Za njih, u slučaju da se odluče samo za jednu osobu, najbolja odluka je vezati se s Maslinom ili Bukvom.

Zaključno: Vi ste jedna ljupka i poželjna osoba. Neobično ste atraktivni i krase vas mnoge uzvišene osobine: radujete se životu, ambiciozni ste, inteligentni, talentirani, pouzdani, impulsivni, poželjni… Volite uspjeh u životu i ne osvrćete se mnogo na kritike i smatrate ih proizvoljnim i suvišnim; volite se igrati sudbinom i u određenim situacijama možete biti sebični i svojeglavi. Vaša emotivna strana života o vama govori da ste pouzdani partneri i vjerni ljubavnici. Iako vam nerijetko mozak vlada nad srcem, vi ljubavne i bračne veze shvaćate vrlo ozbiljno i niste skloni neizvjesnom ljubavnom avanturizmu.

JAVOR (11.- 20. 04. i 14.- 23.10.)
(Nezavisnost)

Drvo Javora, čvrsto i lagano, od davnina je korišten za proizvodnju lukova za lov i borbu. Javor je, dakle, znak kojeg označavaju karakteristike izvanredne agresivnost i organizacijske sposobnosti. Javoru (Acer pseudoplatanus) se pridaju ezoterične osobine: križevi i brojanice od javorovog drveta štite od grijeha, a klinovi zakucani u vrata i pragove staje, navodno, štite ulaz zlim duhovima, demonima i vješticama. U Japanu i Kini javorov je list bio ljubavnički amblem i simbol jeseni. Ovdje javorov list predstavlja simbol jeseni i ljubavi.

Rođeni u znaku Javora su imuni na sve oluje, ostavljaju dojam snažnih osoba, ali dok vode takav grandiozan život ponekad riskiraju i izlaze iz kolosijeka plemenitosti. Za Javor obiteljski život često može biti ograničavajući. Idealna zanimanja su sakralnog tipa, postižu predanost i jasnoća uma kao redovnici, suci, doktori, govornici. Onaj Javor koji traži najlakši put do uspjeha u svjetovnom životu ne primjećuje da vodi uglavnom osamljeni život, poput asketa. Strast za istraživanjem često će ih dovesti do narcizma, i tek u zrelijoj dobi to se smiruje. Javor je nesebična osoba, ima veliku moć izražavanja, bojažljiv je i pomalo rezerviran, ponosan, željan novih iskustava, ponekad nervozan. Obično ima kompliciran ljubavni život jer voli utjecati na druge. Da bi se stvorila idealna ravnoteža osoba rođenih pod znak Javora preporučuje se društvo Jabuke.

Spadate među one koje smatraju neobičnim osobama; posjedujete izraženu moć izražavanja i originalnost; bojažljivi ste i rezervirani; slavoljubivi i ponosni; sigurni u sebe i uvijek željni novih uzbuđenja i iskustva; ponekad bezrazložno nervozni čak i neugodni; imate dobro pamćenje i lako učite; volite da utječete na druge i da za njih donosite odluke. Što se tiče emotivnog života, obično ga znate do te mjere zakomplicirati da ni sami ne znate šta biste i kako biste dalje.

JELA (02.- 11.01. i 05.- 14.07.)
(Tajnovitost)

Jela se s obzirom na dužinu postojanja smatra jednim je od najstarijih stabala. A što kaže Knjiga tajni…JELA (Abies alba, balsamea, sibirica) je crnogorično drvo, simbol smjelosti i čestitosti. Prema grčkoj mitologiji posvećena je Panu. Vjerovalo se da svaka vila ima svoju jelu i da se odatle dozivaju. Smatralo se da su kradljivci jela prokleti i da će sami sebi odsjeći ruku. Za osobe koje bespravno posjeku jelu, vjerovalo se da sedam godina u životu neće imati sreće. Sanjati vitku i visoku jelu – iznenadni poklon, dobitak; jela niska – žalost i tuga u obitelji.

Iskonska svrha života ljudi rođenih pod ovim znakom je istraživanje, te opredijeljenost za istinu i ideale. Osobe rođene u znaku jele su vitalne i veliki su borci koji se nikada ne predaju bez obzira na kojem polju se borili – njihova želja je – pobjeda. Jela je vjeran i odan ljubavnik, a ponekad je i prerevan, te guši osobu koja joj se nalazi nasuprot. Jela je poštena, ali i vrlo osjetljiva. Pozitivnost Kestena i Breze u stanju je dati veliku snagu osobi rođenoj pod ovim znakom. Ta snaga Jeli je potrebna za poboljšanje i napredak. Jela zrelije dobi je ugodna osoba, nikako razmažena niti se tuži na probleme. Iako njezine ambicije često trpe, ona se ne žali, nego je vesela i puna pozitivne energije. Jela je pomalo bojažljiva i privlači je metafizika. Ukoliko se uspije baviti tim stvarima postaje stručnjak za fantazije i apstraktni svijet.

Drevni bi astrolozi mogli dugo pričati o vašim ljudskim kvalitetima: puni ste ukusa, pošteni, obrazovani, volite sve što je lijepo, veoma ste osjećajni, ali u nekim situacijama i tvrdoglavi; egoistični ali ste uvijek spremni brinuti se za svoje bližnje i one koje volite; poprilično ste zadovoljni svojim životom; imate mnogo prijatelja ali i neprijatelja; u kritičnim trenucima vi ste veoma pouzdani. U ljubavi se ponašate tajnovito i nikad do kraja ne dozvoljavate da vas partner upozna, nego ga uvijek iznova prijatno iznenađujete svojim šarmom i magnetizmom.

KESTEN (15.- 24.05. i 12.- 21. 11.)
(Iskrenost)

Kesten se smatra glavnom hranom za zimu, i kao takav je u narodu prepoznat kao netko tko ima mogućnost predviđanja. Po starim knjigama kesten (Castanea vesca) simbolizira trijumf nad okruženjem. U prošlosti se vjerovalo da se mogu izliječiti reumatska oboljenja ukoliko bi se u lijevom džepu nosilo nekoliko kestenova. Osoba koja bi se zimi hranila kestenom, u proljeće bi navodno postajala vidovita.

Osobe rođene u znaku Kestena imaju naviku diskutirati s vanjskim svijetom i njegovim pravilima, obično nastojeći biti snažni i ostaviti odličan dojam, razvijajući tako vlastito “ja”, što je rezultat njihove strane karaktera koji je istinit i discipliniran. U svojim prvim godinama života, Kesteni su sasvim zadovoljni u vlastitoj koži i ne bune se ni za što. S obzirom da su veliki moralisti i kritičari, Kesteni imaju potrebu da u ostalim ljudima traže finoću po kojoj se razlikuju od ostalih. Kesten ne voli pritisak, pravičan je, raduje se životu, rođeni diplomata, ali u društvu osjetljiv, često nesiguran u sebe, ponekad uobražen, osjeća se neshvaćen, voli samo jednom i ima problem u pronalaženju partnera. Njihova jaka osobnost se mijenja nabolje i konstantno poboljšava u društvu jednostavnih duša (kao što su Borovi ili Breze), s kojima mogu izgraditi konstruktivan odnos. Taj se odnos temelji na iskrenosti i velikodušnosti.

Zaključno: Vas svako lako zavoli, jer vas krase predivne osobine. Vi ste obično izrazito zgodni, ne volite pritisak i nepravdu; pravični ste i naprosto se radujete životu; rođeni ste diplomata i uvijek spremni na kompromis; u društvu znate biti preosjetljivi i često nesigurni u sebe; ponekad ste uobraženi i osjećate se neshvaćenim; u ljubavi ste posebni, jer volite samo jednom i zbog toga imate velikih problema u pronalaženju partnera.

LIPA (11.- 20.03. i 13.- 22.09.)
(Sumnja)

Prema Knjizi tajni LIPA je simbol ženske ljupkosti, ljepote i sreće. Zahvaljući svom ublažujućem svojstvu, lipa (Tilia europaea L.) je oduvijek smatrana simbolom prijateljstva i vjernosti. Vjerovalo se da amuleti napravljeni od lipove kore štite od zlih duhova, čarolija i vještica, a sadnjom lipovih stabala oko kuće i unošenjem lipinog granja u dom, ukućani su se pokušavali obraniti od demona i vještica. Lipa se mnogo koristi i u narodnoj medicini. Za stare ljude i plućne bolesnike zrak ispod krošnje lipe predstavlja pravi eliksir dugovječnosti. Kada sijeva i udaraju gromovi preporučivalo se skloniti pod lipovu krošnju, jer lipa, navodno, odbija munje i gromove.

Lipe posvećuju prijateljstvu i suosjećanja za druge većinu svojeg života. To je znak koji ima jaku vezu sa snovima, i zna biti neophodan okolini, jednostavno stvarajući ovisnost kod drugih. U slučaju potrebe da pomognu prijateljima znaju vrlo uvjerljivo lagati i postići savršeni osjećaj mira. Međutim, stvarni karakter Lipe je daleko od laži i pretvaranja. Pretvaranja im samo pomažu kako bi sakrili profinjenost svoje duše. Osobe rođene pod znakom Lipe – koje često traže uspjeh u društvu – ne uspiju kontrolirati vlastite istančane i fine diplomatske nastupe. Oni trebaju mirne, ali maštovite partnere bogate fantastičnim idejama, jer je Lipa opremljena praktičnom i racionalnom inteligencijom. Uobičajeno Lipe se vrlo dobro slažu s djecom, no ponekad se mogu pokazati i ako malo naporni roditelji, no u svakom slučaju pouzdani i učinkoviti. Ne vole svađu, stres, ne vole dosadu i udobnost, posjeduju mnogo talenta, stalno jadikuju i kritikuju, vrlo su ljubomorne, ali i vjerne, blage su i popustljive

U pravu su oni koji za vas kažu da sve ono što život donosi prihvaćate s mukom; Vi ste od onih koji mrze svađu, stres i posao; ne volite dosadu i preveliku udobnost; po prirodi ste blagi i popustljivi; uvijek ste spremni da se žrtvujete za prijatelje; vrlo ste daroviti, ali nažalost, niste dovoljno ambiciozni niti uporni da biste svoju talentiranost iskoristili i pretočili u vlastitu afirmaciju i uspjeh; stalno jadikujete i kritizirate; ljubomorni ste ali ste vjerni.

LJEŠNJAK (22.- 31.03. i 24.09.- 3.10.)
(Izuzetnost)

Vjerovalo se da je lješnjak (Corylus avellana) plod mudrosti i znanja. Kada bi lješnjaci bogato rodili, vjerovalo se da predstoji duga i hladna zima, te da će se naredne godine roditi mnogo vanbračne djece. Lješnjaci su korišteni i u ženidbenim obredima. Ona mlada koja bi treći dan nakon vjenčanja dijelila lješnjake, potvrđivala je da je u brak ušla nevina. Da bi brak bio sretan i dugovječan za vrijeme svadbenog ručka punica je zetu na glavu posipala lješnjake i zob. Jesti lješnjake u snu nagovještava poklon od voljene osobe; lješnjak brati u snu – bolest i tuga; vidjeti lješnjak – moguća svađa.

Rođeni u ovom znaku imaju blage i profinjene crte lica i skladna tijela i ne ističu se posebno u grupi ljudi. Ovaj izgled i blaga kamuflaža skrivaju pravu, pomalo oholu energiju Lješnjaka. Lješnjak se može uzeti kao primjer za strpljenje i upornost, a znade do u beskraj gajiti svoje vještine u nenametljivosti. To često pogoduje da im se približe druge osobe (uglavnom Vrbe i Lipe) tražeći ljubav i slast, ometajući čak i njihove telepatske sposobnosti, te tako uznemiruju Lješnjake svojom energijom. Moglo bi biti opasno surađivati ili se zaljubiti u osobu rođenu u znaku Lješnjaka. Lješnjak je šarmantan, skroman, pun razumijevanja, aktivni borac za društvenu pravdu, omiljen u društvu, kompliciran ljubavnik, posjeduje pravu predstavu o pravičnosti. Lješnjaci znaju maštati, posebno meditirati o godinama koje su prošle, posebno nakon što navrše četrdesetu. Izlažu se opasnosti da budu zatvoreni u cijelom jednom svijetu priča, osjećaja, “prošlih stvari”, gledajući samo s estetskog stajališta, a zapravo su to emocije izblijedjele od vremena. Lješnjaku se, da se izbjegne zatvaranje u isposničku ćeliju, preporučuje društvo Jabuke, koja mu može pomoći u učvršćivanju kontakta s ostalim dijelom svijeta.

Za vas kažu da ste po mnogo čemu izuzetni: šarmantni, skromni, puni razumijevanja, omiljeni, osjećajni, iskreni, pravedni; niste zlopamtilo i uvijek ste spremni da pomognete; znate oduševiti i ostaviti utisak na onog ko vas upozna; aktivni ste borac za jednakost i socijalnu pravdu; iako ste veoma tolerantni kao partneri, vi ste nažalost dosta komplicirani ljubavnici.

MASLINA (23.09.)
(Mudrost)

Ozbiljna i tanka, Maslina je simbol svijetla, topline i vatre. Ispred jačine svjetla ovog znaka nestaju sve sumnje i nedoumice. U svim kulturnim tradicijama svijeta, maslina (Olea europaea L.) je simbol mira, dugovječnosti i neokrnjenog zdravlja. Također simbolizira trijumf i plodnost: nakon biblijskog potopa golubica je Noi donijela maslinovu grančicu; u islamu se vjeruje da je maslina sveto stablo i da je na svakom njenom listu ispisano jedno od 99 lijepih Božijih imena; u srednjem vijeku maslina je simbolizirala ljubav i zlato, a u Kini se vjerovalo da maslinovo stablo neutralizira otrove. Ako se na maslinovo ulje uče odabrani sadržaji iz svetih knjiga, vjeruje se da ono može postati ljekovito (sveto ulje), a njegova blagotvorna svojstva navodno mogu čovjeka zaštiti od svih bolesti i zala i podariti mu besmrtnost. Maslinov list je simbol životne obnove, a vjerovalo se da je u porodičnom domu uvijek dobro držati maslinovu grančicu, jer iz kuće odgoni nesporazume, svađe i zle duhove. U kombinaciji s bijelim golubom, maslinova grana je simbol mira i zlatnog doba, a vijenac od maslinovih grana simbolizira pobjedu. Tko svako jutro pojede jednu maslinu, vjerovalo se da se nikad neće razboljeti, a muškarci koji budu redovno uzimali maslinovo ulje imat će zavidnu potentnost.

Osobe rođene u znaku Masline simbol su mira, snage, pročišćavanja, ali s urođenim rasipništvom. Ponekad je Maslina u nemogućnosti imati vlastito mišljenje, te je to ponekad čini neodlučnom u nekim životnim situacijama, a sve to za posljedicu ima da se ponaša vrlo konvencionalno. Kako bi se utažila potreba za iskrenim i poštenim osobama, rođeni u znaku Masline moraju biti okruženi znakovima koji visoke inteligencije. Rođeni u znaku Masline uobičajeno su dobra zdravlja i dugovječni. Maslina voli sunce i toplotu, razumna je, izbjegava agresivnost i nasilje, tolerantna je, vesela i mirna, ima izraženi osjećaj za pravdu, osjetljiva, nije ljubomorna, voli citati i voli biti u društvu obrazovanih ljudi. Posebno se dobro slažu s Brijestovima i Čempresima.

Astrolozi bi rekli da ste vi veoma dragocjena i plemenita pa čak i sveta osoba. Volite svjetlost i sunce, toplinu i harmoniju; tolerantni ste i razumni, veseli i mirni, imate istančan osjećaj za pravdu; puni ste razumijevanja i solidarnosti; sve činite da biste izbjegli agresivnost i nasilje, osjetljivi ste i niste ljubomorni, znatiželjni ste, volite mnogo čitati i biti u društvu obrazovanih ljudi.

ORAH (21.- 30. 04. i 24.10. – 11.11.)
(Strast)

Orah, uobičajeno stablo, proslavljeno je kao ljekovito, te stablo koje obiluje darovima i hranom. Smatra se da je orah (Juglans regia) plod znanosti. Potječe iz Irana i sa Kavkaza. Simbolizira skrivenu mudrost, plodnost i dugovječnost. Tko jede mnogo oraha, vjerovalo se da bi mogao biti obdaren proročkom vidovitošću. Dugo se vremena vjerovalo da ispod krošnje orahova drveta nije zdravo zaspati, jer se tu navodno sastaju zla duhovna bića, održavaju obredne svetkovine i savijaju svoja gnijezda. Kada orasi rode, vjerovalo se da će biti duga i oštra zima. Smatralo se da se može povećati plodnost orahova drveta, ako prvu berbu obavi trudna žena. Za djeca koja jedu orahe bez kruha govorilo se da će dobiti uši. Onaj tko bi orahovu granu držao iznad kućnih vrata nadao se da u njegovu kuću nikada neće udariti munja niti grom. Sanjati orahovo drvo predskazuje – radost; brati orahe u snu – dar, poklon; jesti orahe u snu – svađa.

Rođeni u znaku Oraha su sveprisutni, ali su i prijatelji i najmudriji zaštitnici. Ali, nakon što ostali uživaju njihovu zaštitu i odmor, ispod njihovih se listova opasno zadržavati. Budući da su prilično mračni i izbirljivi, Orasi su s jedne strane privučeni karijerom koju nastoje ostvariti korištenjem strategije, ali s druge strane vole se potpuno prepustiti svom samotnom karakteru što katkad rezultira poslom koji ih odvaja od društva. Neophodno je uspostaviti vezu između ovog dualizma, koji je iznimno opasan ako je izražena samo jedna strana. Da bi se izbjegla stalna opasnost od zatvaranja u svoj svijet, daleko od stvarnosti svih dana, ljudi rođeni u znaku Oraha imaju mogućnost korištenja mentalne svijesti koja je njihov svojevrstan dar koji baštine kao Orasi. Orah je čudan i pun kontradiktornosti, često egoističan i agresivan, obrazovan, neočekivano reagira, spontan, težak i čudan partner, drugi ih rijetko vole, ali im se često čude. Orah je dobar strateg, veoma ljubomoran i strastven, ne radi nikakve kompromise. Orasima se preporučuje da se puste voditi Hrastovima i Jasenima, te tako prožive život bez previše prenemaganja i usiljenosti.

Astrolozi bi za vas rekli da ste nezavisni, spontani, čudni i puni kontradiktornosti, često egoistični ali i velikodušni i solidarni; agresivni i obrazovani. Ponekad začuđuje kako znate neočekivano reagirati; bezgraničeno ste slavoljubivi i ambiciozni; niste fleksibilni, nerijetko ste teški i čudni partneri; drugi vas rijetko vole, ali vam se često čude; dobri ste stratezi, vrlo ljubomorni i strastveni. Ne pravite nikakve kompromise. Kad izaberete životni pravac, teško ga mijenjate.

OSKORUŠA (01.- 10.04. i 04.- 13.10.)
(Čulnost)

Prema keltskom vjerovanju oskoruša je drvo koje šapće, a njezini plodovi štite od zlih sila. Ona je i drvo sreće. Prema keltskom vjerovanju ovo je magičan znak koji se jako dobro brani od uroka i vračanja.

Rođeni u ovom znaku često imaju intenzivan emocionalni život, pun romantike i ljubavi, avantura, nepromišljenih poteza, život koji žive s radošću i lakoćom. U ljubavi su kao leptiri, iako su puni energije, međutim kao prijatelji su pouzdani i željeni. Često moraju kontrolirati svoju životnu snagu jer bi ih mogla odvesti na pogrešan put i pretvoriti se u agresiju koja se izražava u nezadovoljstvu i dosadi življenja, a sve kako bi se sakrio osjećaj krivice. Za rođene u ovom razdoblju će biti neophodno i opsesivno da postanu neka važna osoba koja će ostaviti za sobom trag, izmisliti ili stvoriti nešto novo. Šarmantni su i veseli, daju sve od sebe, a pritom nisu egoiste, vole biti zapaženi, vole život, kretanje, nemir, čak i krizu. Dobrog su ukusa, umjetnici, strastveni, ne predaju se. Nastoje izoštriti vlastite osjećaje i proživljavati svakodnevne ljepote kao vrlo bolnu kaznu, osjetljivi su i tankoćutni, iskreni i otvoreni, ali nemirni i intuitivni. Obdareni su vrlo smionom i nerealnom maštom, i jedino ih na pravi put može dovesti mudra Maslina.

S obzirom da ste rođeni u ovom razdoblju, za vas bi se moglo reći da ste šarmantni, veseli, dobrog ukusa, umjetnička duša, strastveni, prenaglašenih emocija, dobri pratioci i odani prijatelji; istovremeno zavisni i nezavisni, lako se ne predajete; za svoje ideale spremni ste da uložite sve od sebe; niste egoistični ali volite biti zapaženi i popularni u društvu u kome se krećete; volite život, kretanje, nemir, čak – u izvjesnom smislu – volite i krizne periode u životu.

SMOKVA (14.- 23. 06. i 12.- 21.12.)
(Osjećajnost)

Smokva (Ficus carica L.) simbolizira život, mir, blagostanje i plodnost. Ona je hrana pustinjaka i sveto drvo indomediteranskih predaja. Prema rimskom vjerovanju pod smokvom su rođeni Romul i Rem, a Adam i Eva su od listova smokve načinili sebi pregače. List smokve predstavlja simbol požude i spolnosti. Vjeruje se da smokve donose sreću i da štite kockare, a koriste se i u ljubavnim napicima, kao i u seksualnoj magiji. Uz pomoć smokve žene, navodno, mogu začarati svoje ljubavnike. Budisti smokvu (bo) smatraju svetim drvetom, jer je pod krošnjom smokvina drveta, Buddha doživio prosvjetljenje. U čast drveta smokve i danas se u Indoneziji na početku kišnog perioda održavaju višednevne svetkovine. Smokva i Maslina su simboli obilja. Ali Smokva je ipak mnogo delikatnija nego što se to na prvi pogled čini. Smokva mora bi mažena i pažena kao pod staklenim zvonom, tako da se može razviti njeno veliko lišce. Dakle, ako Smokve nisu voljene, mogu uvenuti.

Od rođenja Smokva cijeni radosti obiteljskog života. Spontano je društvena i velikodušna. Nažalost, često ima tendenciju da se upusti u rasprave i rješavanje problema na autoritativan i tiranski način donoseći često precizne i moralne zaključke. Kako bi se njihovo autoritativno ponašanje donekle ublažilo, za Smokvu je važno da ima povjerenje i podršku svoje obitelji. Smokva je veoma jaka osoba, samovoljna, nezavisna, ne dozvoljava protivljenje ili svađu, voli život i obitelj, djecu i životinje, puna je humora, inteligentna je. Kako bi se obuzdala njihova oholost moraju biti u društvu pristojnih, ali čvrstih i sigurnih Borova i Breza, koje mogu uspjeti prisiliti Smokve da pokažu svoje dobre strane.

S obzirom da ste rođeni u ovom razdoblju, priroda vas je nagradila izuzetnim osobinama: veoma ste jaki, samovoljni, nezavisni, radoznali, inteligentni i sretni. Oni koji vas bolje poznaju smatraju da ste pravi društveni leptirić, duhoviti i puni vedrine i humora; volite besposličarenje i dokolicu ali ste uvijek spremni na akciju ako postoje izgledi da vam donesu novčana i materijalna dobra. Vi ste talentirani za praktično i kad radite na nekom projektu, ne dozvoljavate filozofiranje, protivljenje ili svađu. Ipak, vaše najljepše osobine jesu – što volite život, obitelj, djecu i životinje.

TOPOLA (04.- 08.02., 01.- 14.05. i 05. -13.08.)
(Nesigurnost)

Prema keltskom vjerovanju, stabla topole su posvećena herojima poginulim u raznim borbama. A što kaže Knjiga tajni…TOPOLA (Populus alba) je gospodar voda. U grčkoj mitologiji – bijela topola simbolizira čudesna jelizejska polja, a crna je topola (Populus nigra) znamenje podzemnog svijeta – Hada. Topola je amblem boga Zeusa (Jupitera), odnosno Herakla (Herkulesa). Budući da lice i naličje listova topole krase različite boje, u drevnim kineskim tradicijama, topola simbolizira dualnost, jin i jang, lunarni i solarni sistem. U našim krajevima vjerovanja idu u krajnosti: dok neki smatraju da u krošnjama topole svoje domove savijaju vile, drugi kažu da topolino lišće uvijek treperi zato što je prokleto.

Topole djeluju vrlo dekorativno, no nisu dovoljno sigurne u sebe, potrebna im je podrška. Često su same, dobri su organizatori, naginju filozofiranju, pouzdani su u svakoj situaciji. To su misaone osobe koje često vole promišljati nad ljepotama prirode, iako im ponekad njihova prekomjerna kritičnost ne dopušta potpunosti uživati u radosti života. Rođeni pod znakom topole uglavnom su osobe koje baštine svijest o ispraznosti postojanja. To im je glavna predispozicija za pesimizam. Sklonost zatvaranju u sebe mogu razbiti Jabuka i Hrast koji su puni energije. Topole su općenito osobe od povjerenja i znaju izraziti svoju ljubaznost, te osjećaj odgovornosti koji zaista osjećaju. Topola trebali izbjegavati plačljivu Vrbu, a svoju žeđ za znanjem pronalaze među mudracima Lipama.

Estete bi zaključile da vi djelujete veoma dekorativno; u suštini, nikad niste dovoljno sigurni u sebe; razumni ste samo kada je to neophodno; da biste se opustili i otvorili, potrebna vam je podrška i prijatno okruženje; zbog toga ste često sami i jako nesigurni; umjetničke ste prirode; dobri i uspješni organizatori; mnogi vaši prijatelji smatraju da naginjete filozofiranju; pouzdani ste u svakoj situaciji i prijateljske i ljubavne veze shvatate ozbiljno.

VRBA (01.- 10.03. i 03.- 12.09.)
(Melankoličnost)

Vrba je stablo koje se čeznutljivo prepušta vjetru. Ona je oduvijek je bila simbol nostalgije. Za Žalosnu vrbu Knjiga tajni kaže, između ostalog, i sljedeće: U drevnim vremenima nastalo je vjerovanje da je žalosna vrba (Salix babylonica L.) spustila svoje grane da bi zaštitila i sakrila Majku Božiju kada je pred progoniteljima bježala sa Isusom. Jedno drugo vjerovanje kaže da se ispod njene krošnje okupljaju zlodusi i demoni. Narodna vjerovanja zbog toga savjetuju da se u vrijeme grmljavine nipošto ne ide pod njenu krošnju, jer sveti Ivan Gromovnik ispod nje munjom gađa đavole. U našim krajevima žalosnu vrbu nazivaju i imenom “jadika”, što odgovara klasičnim predodžbama da je riječ o drvetu koje oko sebe širi žalost, melanholiju i tugu. Njene grane i lišće, navodno, koriste vještice u spravljanju zlih čina. Kome se od drveta žalosne vrbe napravi dugme i prišije na odijelo tugovat će sedam godina. Kuću u koju se unese grana žalosne vrbe uskoro će ispuniti tuga, a onaj ko sanja žalosnu vrbu – tugovat će sedam dana.

Rođeni u ovom astrološkom znaku baštiniti ce nostalgiju i snažne osjećaje tuge. U nastojanju da zadrže ove karakteristike, Vrbe idu ka slobodi, čeznutljivo je uvijek iznova tražeći i predosjećajući. Osobe rođene u ovom znaku su prilično sebične, a mogle bi biti izvrsni umjetnici kada bi imali mogućnosti za pisanje ili postavljanje ironične drame. Pod teškim utjecajem vremena koje prolazi, Vrbe tjeskobno trpe već od rane mladosti bilo privremeno ili zauvijek. Praznovjeran strah od smrti često od Vrbe napravi nevjernog ljubavnika. Želeći opravdati svoje naginjanje prema žalosti, Vrbe se i u svakodnevnom životu okruže patetičnim događajima, koji itekako negativno utječu na živote drugih koji se nalaze u njihovoj blizini. Vrba je atraktivna, veoma duhovna, sanjar, neumorna, komplicirana, iskrena, s njom je teško živjeti, ima dobru intuiciju, pati zbog ljubavi i samo ponekad pronađe partnera koji im daje oslonac. No, Vrba je ipak u mogućnosti dati vrlo nježnu i osjećajnu ljubav. Bukve ili Masline, koje ne podliježu ovim melodramatičnim utjecajima Vrbe, prave su osobe da dožive i prime tu ljubav.

Oni koji vas poznaju kažu da ste divni, ali da ste puni melankolije; uvijek ste atraktivni i veoma duhovni; volite sve što je dopadljivo, profinjeno i ukusno; po prirodi ste sanjar; volite putovanja i život bez pritisaka; neumorni ste, iskreni ali komplicirani; na vas se može utjecati ali je s vama teško živjeti; poželjni ste i mnogi vam se udvaraju; imate gotovo nepogrešivu intuiciju; sve dok ne pronađete osobu koja će vam pored ljubavi biti i oslonac, patit ćete zbog ljubavi i tragati za njom.

 

 

 

By